Kylämummi Rauni
Olen Rauni Jääskeläinen itä-Vantaalta
Jäin eläkkeelle syyskuussa 2009. Minulla on 6 lastenlasta ja 1 lapsenlapsenlapsi. Lapsenlapset ovat olleet mieheni ja minun kanssani lähes kaikki vapaa aikamme, joten olen tottunut siihen, että lapsia on ympärillä.
Keskustelin ennen eläkkeelle jäämistäni vanhimman tyttäreni kanssa, että haluaisin ryhtyä johon vapaaehtoistoimintaan, mikä ei sivuaisi aikaisempia työtehtäviäni. Hän sanoikin, että vapaehtoisia tarvitaan todella paljon erilaisissa tehtävissä - katso netistä.
Huomasin lokakuussa 2009 Yhteishyvä-lehdessä ilmoituksen kylämummien rekrytointitilaisuudesta Kampin palvelukeskuksessa. Ilmoituksessa oli Tuulikki Materon puhelinnumero ja soitin hänelle välittömästi. Sain häneltä sähköpostiini erilaista materiaalia ja lisätietoa.
Tilaisuus oli miellyttävä ja avoin!
Sain Korson perhekahvilan yhteyshenkilön tiedot ja soitin Anna Ovaskalle. Sovin hänen kanssaan, että menen Mikkolan perhekahvilaan torstaisin noin pariksi tunniksi.
En saanut mitään sen kummempaa kolutusta rekrytilaisuuden lisäksi. Allekirjoitin Kylämummin vaitiolokaavakkeen.
MLL Korso-Koivukylän yhdistys teki kyselyn päiväkodeille kylämummi tarpeesta ja sainkin muutaman päiväkodin tiedot ja soitin ensimmäiseksi Vallinojan päiväkotiin ja kouluun. Sovin tapaamisen Satu Turusen kanssa (päiväkodin esimies) ja tapasimme samalla viikolla. Tapaamisessa vierähti noin kaksi tuntia ja sovimme, että tulen aina keskiviikkoisin ja olen vuoronperään kolmessa eriryhmässä noin viisi-kuusi tuntia kerrallaan. Ryhmät ovat 1-3 v, 4-5v ja 6-7 vuotiaat.
Kävin alkuun keskiviikkoisin Vallinojalla ja Mikkolan perhekahvilassa torstaisin. Vallinojalla toimii myös ryhmäpäiväkoti, jossa on kaksitoista noin 1-4 vuotiaita lapsia. Sieltä oli todettu Satu Turuselle, että hekin haluavat kylämummin heille, joten sitten sovimme, että olen torstaisin Ryhmäperhepäiväkodissa.
Vuodesta 2012 olen toiminut Vierumäen koululla "päämummina"
Nyt tietenkin tulee muistaa se asia, että päiväkodissa on määrätty rytmi/aikataulu ja suunnitelmat, joka päivälle esim. askartelua, leipomista, leikkiä, laulua, pelataan pelejä, ulkoilua, voimistelua, lepohetket, satutuokioita, ruokailu, välipala, savitöitä, jne. lapsien iästä ja ryhmästä riippuen.
Minusta on aivan ihanaa olla näiden kaikkien lasten kanssa ja nähdä lasten kehittyvän ja käsitykseni mukaan myös opettajien ja lastenhoitajien kanssa meillä on erittäin lämpimät välit. Palaute on ollut erittäin myönteinen.
Raunin mielestä hyvä kylämummi?
- avoin mieli
- ei turhia etukäteisodotuksia, koska silloin voi pettyä ja lapsi huomaan sen heti
- lapsen luottamus pitää ansaita, se ei ole itsestään selvä asia
- pitää lupauksensa
- olla läsnä tässä ja nyt
- muistaa se, että lapsellakin voi olla huono päivä
- heittäytyä mukaan siihen mitä kulloinkin on lapsen/lasten kanssa tekemässä
- antaa aikaa lapselle
- lapsen kuunteleminen
Ensimmäisenä päivänä eräs lapsi sanoi minulle, että ”sä saat nyt leikkiä”.
Tulkaa rohkeasti ja avoimin mielin mukaan toimintaan!
Lapsilta oppii paljon ja unohtaa iän tuomat kolotukset. Terveyskeskus käynnitkin vähenee ja apteekissakaan ei tarvitse käydä niin usein asioimassa.
Terveisin, Rauni
Kylämummi ja -vaaritoiminnan vastaava
Rauni Jääskeläinen
Puhelin: 040 723 5838