Kylämummit ja -vaarit

Läsnä lasten arjessa

Kylämummi- ja kylävaaritoiminta on MLL:n paikallisyhdistysten toteuttamaa toimintaa, jossa mummi- ja vaari-ikäisillä on mahdollisuus toimia vapaaehtoisina isovanhempina lasten ja nuorten parissa. Kylämummiksi tai -vaariksi voi ryhtyä kuka tahansa lasten kanssa olemisesta kiinnostunut luotettava aikuinen. Kylämummilta tai -vaarilta ei vaadita mitään erityistaitoja - riittää että haluaa puuhata lasten kanssa ja olla läsnä.

Toimintaa järjestävän yhdistyksen kanssa mietitään, mikä olisi juuri sinulle sopivin paikka toimia vapaaehtoisena. Se voi olla esimerkiksi päiväkoti, kerho, MLL:n perhekahvila tai kirjaston satutunti. Jos haluat tehdä vapaaehtoistyötä alakouluikäisten lasten parissa, voit ryhtyä lukumummiksi/-vaariksi tai koulumummiksi/-vaariksi.

Koulumummi ja -vaari tekee vapaaehtoistyötä koulussa

Koulussa vieraileva koulumummi tai -vaari on lapsille tärkeä aikuinen, jota on helppo lähestyä ja joka luo rauhallista, turvallista ja välittävää ilmapiiriä koko koululle. Koulumummien ja -vaarien läsnäolo kouluissa auttaa luomaan kouluympäristöstä turvallisemman paikan ja omalta osaltaan vähentämään koulukiusaamista.

Koulumummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka ovat läsnä koulujen arjessa. He ovat mukana oppilaiden koulupäivässä auttamassa ja kuuntelemassa. Koulumummit ja -vaarit osallistuvat koulupäivään opettajien kanssa yhdessä sovitulla tavalla vapaaehtoiselle sopivan aikataulun puitteissa. He voivat esimerkiksi touhuta lasten kanssa välitunneilla, avustaa opettajaa tunneilla tai olla vain läsnä turvallisena aikuisena koulupäivän aikana. Koulumummin tai -vaarin tehtävänä ei kuitenkaan ole korvata koulujen ammattitaitoista henkilökuntaa.

Kaikilla kouluikäisillä ei ole isovanhempia tai he asuvat kaukana. Koulumummien ja -vaarien läsnäolo kouluissa rakentaa sukupolvien välistä vuorovaikutusta ja antaa mahdollisuuden eri sukupolvien kohtaamiselle arjessa.

Lue lisää MLL:n Uudenmaan piirin sivuilta

Kuvaaja Matti Matikainen

MLL Korso-Koivukylän Kylämummi ja -vaari -toiminta alkoi vuonna 2009

Kylämummimme ja -vaarimme ovat vapaaehtoisia, jotka toimivat lasten kanssa muun muassa perhekahviloissa, päiväkodeissa, kerhoissa, kouluissa ja kirjastoissa. Monet tulevat mukaan, koska lasten kanssa on niin mukavaa! Tällä hetkellä meillä on 11 kylämummia ja -vaaria.

Kylämummit ja -vaarit ovat aikuisia jotka haluavat olla läsnä lasten arjessa ja antaa heille aikaansa. Osalla on omia lapsenlapsia, osalla ei.

Jotkus kylämummeista ja -vaareista käyvät tapaamassa lapsia kerran viikossa, jotkut useammin tai harvemmin. Jokainen voi osallistua oman elämäntilanteensa ja voimiensa mukaan. Kylämummeille ja -vaareille järjestetään myös vertaistapaamisia.

Toivomme lisää innokkaita mummeja ja vaareja mukaan toimintaan!

Kylämummina ja -vaarina toimiminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita, luotettavia henkilöitä, jotka haluavat antaa aikaansa lapsille. Tärkeintä on läsnäolo, kuunteleminen, tukeminen ja rohkaiseminen! Kylämummit ja -vaarit voivat toimia esimerkiksi päiväkodeissa, perhekahviloissa, kirjastoissa, kouluissa ja kerhoissa sekä erilaisissa perheitä kokoavissa tilaisuuksissa. Minne menetkin, olet varmasti odotettu vieras!

Kylämummina tai -vaarina sinä voit valita itsellesi parhaiten sopivan tavan toimia, ja voit päättää, kuinka paljon käytät toimintaan aikaa. Tärkeää on, että toiminta tuottaa kaikille osapuolille iloa ja hyvää mieltä. Kylämummeille ja -vaareille järjestetään myös vertaistapaamisia, tukea ja ohjausta.

Ota vaikka Raunista mallia!

Useat Korso-Koivukylän seudun päiväkodit ovat osoittaneet kiinnostusta kylämummi ja -vaaritoimintaan, joten sinua kaivataan mukaan toimitaan!

Tervetuloa mukaan!

Jos kiinnostuit kylämummi ja -vaaritoiminnasta, ole meihin yhteydessä, kerromme sinulle lisää! Perehdytämme sinut kylämummin tai -vaarin tehtävään ja etsimme sinulle sopivan lapsiryhmän, jossa vierailla. Yhteystiedot

Lisätietoja toiminnasta saat myös Annikalta MLL Uudenmaan piiristä:

Annika Rinta-Jouppi
annika.rinta-jouppi [at] mll.fi